Wat als de biologische ouder, meestal de vader, geen rol speelt in het leven van de kinderen, maar uw nieuwe partner wel? Soms verdwijnt de andere ouder na een scheiding en is hij of zij er niet meer om de belangrijke beslissingen te nemen en een nieuwe partner wordt de ‘papa’ in het leven van de kinderen. De biologische ouder kan ook helaas zijn overleden. Is het mogelijk voor een stiefouder om de kinderen te adopteren, zodat zij ook een wettelijke status als ouder hebben? Het korte antwoord is ja!
Adoptie kan alleen worden geregeld via een gerechtelijke procedure. De stiefouder kan pas een verzoek indienen nadat hij of zij op het moment van het indienen van het verzoek drie jaar of langer met de andere ouder samenwoont.
Let op: de 'stief'ouder hoeft niet getrouwd te zijn met de biologische ouder!
Bovendien moet de adoptie in het belang van het kind zijn.
Andere formele vereisten zijn:
Als de andere ouder het welzijn van het kind in het verleden heeft verwaarloosd, dan kan de rechtbank onder bepaalde omstandigheden aan het bezwaar tegen de adoptie voorbij gaan. Bijvoorbeeld wanneer de ouder nauwelijks een relatie heeft gehad met het kind, niet met het kind heeft samengewoond, of bepaalde misdaden tegen het kind heeft gepleegd.
Als de ouders nog steeds gezamenlijk het gezag hebben, is het startpunt een gerechtelijke procedure die door de ouder wordt aangespannen om het gezag te beëindigen, gecombineerd met een verzoek om adoptie door de stiefouder zodra het gezag wettelijk is beëindigd. De rechtbanken staan toe dat beide verzoeken in één procedure worden gecombineerd. Een advocaat is verplicht voor deze procedure.
De verzoeker moet alle beschikbare informatie over de person en verblijfplaats van de afwezige ouder verstrekken. De ouder wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de procedure om zijn of haar standpunt duidelijk te maken. Als het duidelijk is dat de ouder op de hoogte is van de procedure, maar niet reageert, gaan de rechtbanken er doorgaans van uit dat de afwezige ouder geen bezwaar maakt tegen het verzoek.
Als het kind ouder is dan 12 jaar, nodigt de rechtbank het kind uit om zijn of haar standpunt te geven. Elk bezwaar dat het kind heeft, wordt in overweging genomen.
De rechtbank onderzoekt altijd of de adoptie in het belang van het kind is. Als er bewijs is dat de afwezige ouder opzettelijk zonder goede reden bij de kinderen is weggehouden, kan dit ertoe leiden dat het verzoek wordt afgewezen.
Als u een kind adopteert, betekent dit niet dat u automatisch de gezag over het kind krijgt en dus juridisch bindende beslissingen voor het kind kunt nemen met de ouder. Hiervoor moet u een apart verzoek indienen om gezamenlijk ouderlijk gezag teogekend te krijgen. Dit verzoek kan ook weer worden gecombineerd met de adoptieprocedure. De rechtbank zal beoordelen of het toekennen van gezamenlijk ouderlijk gezag aan de adoptieouder in het belang van het kind is. Ouderlijk gezag kan een probleem worden in geval van latere echtscheiding, dus wij adviseren om hier ook rekening mee te houden op het moment van adoptie.
Er kan ook een verzoek worden ingediend om de achternaam van het kind te veranderen in die van de ouder of stiefouder. Dit verzoek wordt afgewezen als:
De volgende juridische gevolgen zijn verbonden aan adoptie:
Adoptie komt dan ook met de nodige rechten, maar ook verplichtingen!
Wij hebben ruime ervaring met familierecht procedures en kunnen u helpen om de adoptieprocedure in goede banen te leiden.Als u vragen heeft over adoptie door een stiefouder, neem dan gerust contact met Selma Akitürkmen op.