Hieronder treft u een aantal tips om bij stil te staan aan het begin van het echtscheidingsproces.
Dat lijkt misschien een stomme vraag, aangezien u hier op zoek bent naar informatie over een echtscheiding, maar neem eens een stapje terug en denk nog eens goed na of u deze stap wilt zetten. U zult niet de eerste zijn die zich lopende het proces realiseert dat u uw huwelijk toch wilt redden en dan is het misschien wel te laat.
Het grote verschil tussen de rollen van advocaat en mediator is dat de advocaat alleen voor u optreedt en uw belangen eenzijdig tijdens de echtscheiding behartigt. Een mediator daarentegen, is neutraal en mediation is gericht op het helpen van partijen om samen zelf de echtscheiding te regelen. Een mediator creëert een omgeving waarbinnen partijen met elkaar kunnen communiceren over het regelen van de echtscheiding ondanks de onderlinge geschillen. Essentieel voor het mediationproces is dat beide echtgenoten vrijwillig deelnemen en dat alles dat tijdens de mediation wordt besproken strikt vertrouwelijk is (zelfs al slaagt de mediation niet), zodat partijen vrijuit met elkaar in overleg kunnen treden. Mediation kan u een lange en dure rechtsstrijd besparen.
Als onderlinge communicatie met uw partner echter niet mogelijk is en mediation geen optie, is het in de arm nemen van een eigen echtscheidingsadvocaat noodzakelijk. Dat u een eigen echtscheidingsadvocaat heeft, sluit overigens absoluut niet uit dat u de echtscheiding met een minnelijke oplossing regelt voordat de zaak in de rechtbank wordt uitgevochten. Uw advocaat onderhandelt dan voor u en waakt over uw belangen.
U zoekt mogelijk ook advies over uw juridische positie voordat u aan een mediation traject of echtscheidingsbemiddeling begint of wilt u een 'second opinion' tijdens lopende onderhandelingen over een echtscheiding. Dan is een eigen echtscheidingsadvocaat op de achtergrond een goede keuze.
Zodra u de knoop heeft doorgehakt en de stap neemt om te gaan scheiden, is het belangrijk om zo veel mogelijk stukken en documenten met betrekking tot uw financiële situatie te verzamelen. Denk aan het kopiëren van loonstroken, jaaropgaven, belastingaangiftes, bankafschriften en eigendomspapieren van gezamenlijke bezittingen en bewijzen van schulden. Soms zijn partijen aan het begin van het proces nog op redelijk goede voet, maar kunnen de verhoudingen later verslechteren. Het is dan belangrijk om niet van de ander afhankelijk te zijn voor de informatievoorziening.
Het is eenvoudig om u in de emotie van het proces te laten meeslepen als de messen geslepen worden, maar neem (weer) een stapje terug en bepaal welke onderwerpen echt voor u belangrijk zijn en waar u als het er op aan komt wel of niet een compromis zou willen sluiten. Bepaal dan in overleg met uw adviseurs welke doelen haalbaar zijn en bepaal samen een zakelijke strategie.
Als u samen kinderen heeft, dan zal er altijd een band zijn tussen u en uw partner. Voor het welzijn en belang van uw kinderen, moet u samen een manier van communiceren vinden, ook al kunt u elkaar even niet luchten, om beslissingen te kunnen nemen over de toekomstige verzorging en opvoeding van uw kinderen. Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan een verplicht onderdeel van de echtscheiding geworden en is in de wet vastgelegd dat beide ouders een gelijkwaardige rol in de opvoeding van de kinderen spelen, ook na de echtscheiding. Een mediator kan u ook helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en het weer op gang brengen van normale communicatie over de kinderen.
Wij hebben een ervaren team echtscheidingsadvocaten en mediators, die klaarstaan om u tijdens uw echtscheiding te adviseren. Ons doel is om zoveel mogelijk emotie uit het proces te halen en met u tot zakelijke en praktische beslissingen te komen om een 'vechtscheiding' te voorkomen. Heeft u vragen of wenst u nadere informatie? Neem dan contact op met Maria Bowmer.